czwartek, 4 kwietnia 2013

Rogaliki z ciasta kruchego

Hejka! Robiłam wczoraj przepyszne rogaliki z ciasta kruchego i teraz też robię:) Sama! :D
Chcecie przepis? Nie ma problema!

                             PRZEPIS NA ROGALIKI Z CIASTA KRUCHEGO


  Składniki:

- 125g miękkiego masła lub margaryny (radzę przed rozpoczęciem gotowania wyjąć masło lub margarynę z lodówki i zacząć gotować dopiero gdy będzie miękkie)
- 250g mąki
- 1 żółtko
- 50-60g (ja daję 55 :) ) wody
- trochę cukru pudru
- szczypta soli
- powidła

Sposób przygotowania:

1. Rozsyp na blat mąkę i dodaj masło lub margarynę. Posiekaj masło lub margarynę, ale jeżeli jest bardzo miękka nie musisz. Stopniowo dodawaj wody, a potem żółtko. Zagnieć wszystko palcami na gładką masę. Owiń całość folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki bądź na 15-20 minut do zamrażalki.
2. Posyp blat mąką i połóż na min ciasto (oczywiście bez foli ). Rozwałkuj je na całkiem cienką, niedużą (jak wyjdzie ci duża to możesz podzielić na pół i zrobić dwie) i okrągłą masę. Pokrój nożem na kilka równych trójkątnych części podobnie jak kroi się pizze ( obrazek a). Przy brzegach nałóż powidła (obrazek a). Zwiń od zewnątrz do wewnątrz, a następnie sklej końcówki aby nie wyciekały powidła i przekręć je w jedną stronę, aby kształtem przypominały rogaliki (obrazek b).

a)





b)
Połóż na blachę i włóż do piekarnika na 15 min. i ustaw go na 180 stopni C.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz